Stop Sugar

Mio-inozitolok összehasonlítása

Szinte az összes inzulinrezisztenciás előbb-utóbb szembe találkozik valamelyik inozitol étrendkiegészítő készítménnyel. A termékpaletta sokkal színesebb, mint azt elsőre gondolnánk. Érdemes körbenéznünk, mielőtt elkezdünk beruházni rá.

Én gyönyörűen beleestem abba a hibába, hogy egy gyógyszertári akció keretében megvettem több, mint fél évnyi adagot. És örültem, mert bár így se volt olcsó, még durvább ára van, ha teljes összegen jutunk hozzá. Ennyit arról, hogy mindig ezerszer körüljárom a piacot, mielőtt megveszek valamit. Mire ez a jó pár doboz elfogyott, én is tájékozottabb lettem a lehetőségeket illetően.

 

A leghíresebb

Egyértelműen Magyarországon az olasz gyártmányú Inofolic nevű mio-inozitol por ma a legismertebb. Az orvosok nagy része ezt ajánlja (talán ezt ismerik?!), aki pedig mio-inozitolt keres, és kicsit utánanéz, ezzel a névvel találkozik leggyakrabban. Megszámlálhatatlan fórum, csoport foglalkozik a szedésével, a hatásával és a mellékhatásokkal.

Én is ezt a verziót szereztem be legelőször, nulla tudással, orvosi ajánlásra. Eredeti ára 13.000,- körül van, ha sikerül akcióban bevásárolnunk, akkor 10.000,- alá is mehetünk dobozonként. Egy doboz egy hónapra elegendő (egészen pontosan 30 napra). Ajánlatos napi két tasakot bevenni, egyet reggel, egyet este, étkezések között, vízben elkeverve. Íztelen, szagtalan, teljesen fogyasztóbarát. Köszönhetően a kis, előre kimért tasakoknak, higiénikusan szállíthatjuk magunkkal a munkahelyünkre vagy utazáshoz is. 

Úgy 3/4 évig fogyasztottam, mellékhatása nálam nem volt, és elvileg nem is kéne lennie. De minden ember más, így van, akinek bekavart az amúgy rendszeres ciklusába (kinél rövidített, kinél hosszabbított rajta). Másnál épp a rendszertelen ciklust állította be tűpontosra. Nos, az én rendszeres ciklusomat békén hagyta, nagy szerencséjére 😉

Az Inofolic fogyasztása alatt az inzulin értékeim szépen beálltak, de ehhez biztos, hogy hozzájárult a diéta és a rendszeres testmozgás is. Megfordítva: hogy az Inofolicnak volt-e köze a javuláshoz, nem tudom biztosan, de ennyi pénzért azért remélem.

Akik pedig babát szeretnének, és inzulinrezisztenciájuk van, szinte kötelezően hallani fognak a dokitól az Inofolicról.

Mit tartalmaz egy tasak (napi 1/2 adag): 

 • 2.000 mg mio-inozit
 • 200 µg folsav.

Ahol most éppen akciósan szerezhető be: 

Internetpatika, Sipo, Benu gyógyszertárak, eMpatika, Pingvin Patika.

 

Olcsóbb, macerásabb

Az Inofolic egyik alternatívája lehet az amerikai Pharmekal által gyártott Myo-inositol + folsav por, amely megegyezik a fentebb már említett tasakos porral, de ezt magunk kell kimérjük. Ebben segít nekünk a dobozban található mérőkanál.

Több internetes oldalon 6.990,-ért beszerezhető/ doboz, ami kb. 2 hónapra elegendő adagot tartalmaz. A napi 4 adagolókanálnyi mennyiséget szintén reggel és este, étkezések között érdemes bevenni, vízzel elkeverve. Kb. 100Ft-ra jön ki egy napi adag. Nem kóstoltam, de elvileg citrus ízű.

Mit tartalmaz 2 mérőkanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol
 • 200 µg folsav.

Sokáig szemeztem vele, míg ki nem derült, hogy számomra nem lesz jó, pedig tuti kipróbáltam volna. Megoszlanak a vélemények róla, van, akinek semmilyen mellékhatást nem okozott, de olvastam már olyat is, hogy igen. Én ezek alapján tettem volna egy próbát, már csak az ára miatt is. 

 

Mégsem jó!

Ami miatt abbahagytam az Inofolic szedését, és már nem került sor a Pharmekalos por kipróbálására: az egyik MTHFR-gén vizsgálata során kimutatták nálam, hogy a folsav nem szívódik fel rendesen a szervezetemben, így ehelyett folátot kéne szedjek, hogy az érjen is valamit. Nos, eszerint álltam neki tovább keresgélni….

Ekkor már sokkal körültekintőbb voltam, és bár még nyakamon volt másfél doboz Inofolic por, legalább amíg azok elfogytak, nyugodtan körbe tudtam nézni a piacon. Mivel hosszú távra tervezek, így a külföldről rendelést maximum B opciónak tartottam talomban most is, törekedtem a magyarországi beszerezhetőségre.

Olyan terméket nem találtam, amiben egyszerre található meg a mio-inozitol és a folát is, így külön-külön szereztem be őket.

 

100% inozitol

A Vitaltrend pora csak myo-inositolt tartalmaz, ami nekem jól jött, ráadásul 3 kiszerelésben is kapható. Osztottam, szoroztam, és megrendeltem a középső, 250g-os tégelyest. A legnagyobb éri meg leginkább, de elsőre úgy voltam vele, hogy elég lesz a közepes is. Ugyanúgy található benne egy mérőkanál, mint a Farmekalosnál, és ez a kiszerelés kicsit több, mint 2 hónapra elegendő (5.290,-). Az előzőkhöz hasonlóan reggel és este, étkezések között fogyasztjuk. Íztelen, szagtalan. Egy napi adag 8 csapott mérőkanálnyinak felel meg.

Kellően régóta fogyasztom már ahhoz, hogy megállapítsam, mellékhatása nincsen, és nálam plusz pont, hogy nem foglal fölös helyeket, illetve nem kell külön tasakokkal szemetelnem. Az Inofolic után már jó értékekkel álltam neki szedni; tartva a diétát és a sportot, az inzulinszintem szépséges. 

Mit tartalmaz 4 mérőkanálnyi adag (napi 1/2 adag):

 • 2 g myo-inositol.

Újpesten személyesen is átvehető a termék, és így postaköltség sincs!

 

Aktív folát, a mio-inozitol mellé

Az ügy másik részeként fel kellett hajtanom az aktív folátot. Ezt kapszula formájában találtam meg a Vitaminbolt honlapján. Már ennek az egy magyarországi elérhetőségnek is nagyon örültem, így be is rendeltem a Doctor’s Best Fully Active Folat-ját. Az USA-ban gyártják, de ez valószínűleg nem meglepő, már csak a nevéből adódóan sem. 90 darabos kiszerelésben árulják 4.500,-ért. De! Napi egy db ebből elég, így 3 hónapnyi adagot kapunk a pénzünkért, ami 50Ft/nap-ra jön ki. A leírás szerint az egyik legkönnyebben felszívódó folátformát tartalmazzák az átlátszó kapszulák. Érdemes egyszerre szedni a mio-inozitollal a jobb hasznosulás érdekében, így én egyszerűen szétcsavarom a műanyag kapszulát és a felét a mio-inozitol poromhoz öntöm ivás előtt. Visszazárom, és a másik felét pedig este veszem be. 

Mit tartalmaz egy kapszula (napi 1 adag):

 • 400 µg (6S)-5-metiltetrahidrofolát
 • 40mg C vitamin

Tapasztalatom pont annyi, mint a Vitaltrendes porral kapcsolatban, együtt kezdtem a kettőt szedni. Mellékhatása számomra nincsen, viszont ezt a plusz 3 másodperces macerát nekem megéri reggel és este, hogy olyan dolgok legyenek a szervezetemben, amik hasznosulni is tudnak. 

 

Egyéb mio-inozitol + folsav készítmények

 • ZeinPharma Myo-Inositol 500mg: 60 kapszula egy dobozban 4.376,-ért. Napi 8 kapszulát kéne belőle fogyasztani a 2.000 mg meglétéhez; plusz folsavat szedni.
 • Inofem por: lényegében az inofolic, csak más néven. Tasakokba kimérve kapható, 1 dobozban 60 db van, ami egy hónapra elegendő adag. 1 tasak tartalmaz: 2.000 mg mio-inozitol, 200 µg folsav. Reggel-este 1-1 tasak. Átlag 7.000-ért beszerezhető.
 • Gynositol: ugyanazok a paraméterek vonatkoznak rá is, mint az Inofemre. Az eMPatikában 11.000Ft egy doboz ára.

Egyéb mio-inozitol készítmény

 • WTN Myo-inozitol komplex: 60 db 5-6.000Ft-os áron érhető el. 1 kapszulában az alábbiak vannak: myo-inozitol 400 mg, N-acetil-cisztein 100 mg, alfa-liponsav 50 mg, fahéj kivonat, 50% polifenol 50 mg, króm 100 mcg.

 

Az itt felsorolt termékek mind étrendkiegészítő készítmények, így elmondható, hogy nem helyettesítik a diétát vagy a mozgást. Orvos javallata nélkül gyógyszerről ezekre áttérni nem szabad, minden esetben kérjük ki szakorvos véleményét! 

Az adagolást illetően az ő szava a mérvadó minden esetben!

 

 

 

 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Köszönöm, hogy olvasol!

Szívesen veszem észrevételeidet, - itt és a Facebook oldalamon is - természetesen kulturált formában!

Írásaimba időt és energiát fektetek, ezt kérlek tartsd tiszteletben; és amennyiben ezekből átveszel, forrásmegjelölést mindenképpen írj hozzá!

Célom, hogy segítsünk egymásnak, így ha úgy érzed, van számomra valamid, amiből tanulhatok, nyugodtan jelezd!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!