Stop Sugar

Cukormentes Szülinapi “Nutella” torta

A hétvégén egyszerre több szülinapot is ünnepeltünk, és szerettem volna én elkészíteni a tortát. Ha már én alkotom, naná, hogy cukor- és fehérliszt mentes lesz. Utolsó feladatként csak azt kellett kitalálnom, milyen torta legyen egy olyan bulin, ahol a fiúk vannak többségben.

 

Lévén, hogy egész héten forróság volt, és telis-tele vagyunk friss gyümölcsökkel, minden gondolatom valamilyen gyümölcsös torta körül forgott. Ezt megvétózva dobta be a férjem a KitKat torta ötletét, amit jó pár évvel ezelőtt barátnőm szülinapján kóstoltunk, és már látványra is lehengerlő volt. Hát még ízre!

Természetesen próbálom teljesíteni az ő kívánságait és vágyait, így nekiálltam beszerezni a helyettesítő alapanyagokat, hogy elkészíthessem a torta IR változatát.

Első lépésként le kellett cserélnem a Nutellát, a cukrozott Hulala-t, és a piskótában a cukrot és a fehér lisztet. Egyedül a KitKat-re nem volt elég időm, így helyettesítés híján az került a szélére; de legalább a fiúk jól jártak az én részemmel is.

A legnagyobb szerencsém az volt, hogy pár nappal ezelőtt megláttam egy szuper IR barát, gluténmentes kakaós piskóta receptet az egyik közösségi oldalon. Kicsit alakítgattam rajta, hogy az én 26 cm átmérőjű tortaformámba is jó legyen, és végeredményül egy szép nagy, kiadós tortát kapjak.

 

Hozzávalók:

/26-os formához/

Kakaós piskótához (X3):

  • 6 tojás
  • 30 g Szafi Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • 1 löttyintésnyi olaj
  • 55 g barna rizsliszt
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 1,5 ek holland kakaópor

Az alsó krémhez és bevonáshoz:

  • 2 doboz Torras mogyorókrém
  • 300 g mascarpone

A felső krémhez:

  • 200 ml cukormentes Hulala 

 

Elkészítése:

  1. 3 piskótát sütünk, mert egyrészt gyorsabban kisül, másrészt nem kell a piskóták vágásával bajlódnunk. Maga a piskóták helyes elkészítésének módja az Édesítészde Facebook oldalán olvasható. Érdemes végigkövetni a helyes IR piskóta készítésének menetét, és nem fogjuk elrontani.
  2. Ha nem szilikon formában sütjük, mint ahogy én sem, akkor a legjobb, ha alulra sütőpapírt csíptetünk a kapcsos forma oldala segítségével, a forma belső falát pedig vajjal kikenjük.
  3. A piskótákat a sütést követően természetesen hagyjuk kihűlni.
  4. A mogyorókrémet a mascarponéval jól elkeverjük, és a felét az első piskótalapon egyenletesen eloszlatjuk.
  5. Ráhelyezzük a második piskótalapot, majd erre kerül a felvert Hulala.
  6. Végül az egészre ráhelyezzük az utolsó lap piskótát.
  7. A maradék mogyorókrémes-mascarponés krémmel befedjük a torta tetejét és oldalát is.
  8. A fogyasztást megelőző napon elkészítjük, jót tesz neki, ha áll egy kicsit (lehetőleg hűtőben).

Figyelem! A díszítésnél használt KitKat nem IR barát termék, így fogyasztása diéta esetén nem ajánlott! Helyettesíteni ér!

 

Kisebb összejövetelekre nyugodtan lehet fél adagból is készíteni, kisebb sütőformában.

 

 

 

 

 

 

 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Köszönöm, hogy olvasol!

Szívesen veszem észrevételeidet, - itt és a Facebook oldalamon is - természetesen kulturált formában!

Írásaimba időt és energiát fektetek, ezt kérlek tartsd tiszteletben; és amennyiben ezekből átveszel, forrásmegjelölést mindenképpen írj hozzá!

Célom, hogy segítsünk egymásnak, így ha úgy érzed, van számomra valamid, amiből tanulhatok, nyugodtan jelezd!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!